Cara - Cara Membuat Tau Fu Fah
Bahan - bahannya:
300g kacang kedelai
2,5 liter udara
2 helai daun pandan
2 sudu tepung jagung
1 sudu teh serbuk GDL / Sekko (beli di kedai kek)
2,5 liter udara
2 helai daun pandan
2 sudu tepung jagung
1 sudu teh serbuk GDL / Sekko (beli di kedai kek)
Bahan untuk review gula udara:
secawan gula
2 cawan air
Sehelai daun pandan
Untuk review resepi tau fu fah Yang LEBIH HEBAT, click here.
Cara - Cara:
Rendam kacang kedelai 5 - 6 jam
Bagi Yang Takut kena sakit lutut Dan 'gout', Buang kulit Dan kotiledon kacang tersebut DENGAN meramas - ramasnya. Kalau tak Takut, Teruskan Ke bahagian # 3.
Kisar kacang kedelai tersebut using pengisar MAKANAN.
Tapis hasil temuan Kisaran using penapis (guna penapis teh tarik pun boleh)
Ambil Satu bekas ATAU Periuk, Dan masukkan 2 soya cawan pesawat Yang dikisar Tadi, Lepas tu masukkan 2 sudu tepung jagung Dan 1 sudu teh serbuk GDL. (Ingat: Sediakan 2 Periuk Yang berasingan, 1 untuk review masak udara kedelai, Satu Lagi Tempat untuk review mengeraskan tau fu fah)
Air soya Yang Banyak Tadi dimasak Bersama 2 helai pandan hearts Periuk DENGAN api Yang gede, Dan sentiasa digaul. Mesti digaul sentiasa Supaya kacang pesawat kedelai tak berkerak.
Kacau sehingga besarbesaran membuih Ke differences Dan tutup api.
Kacau bekas Yang Berisi kedelai udara, serbuk GDL Dan tepung jagung Tadi Supaya sebati.
Lepas tu, udara SEMUA tuangkan kedelai Panas Ke hearts bekas Berisi Campuran tu. JANGAN DIKACAU!
Lepas tu, Buang buih Yang Terdapat di differences kedelai pesawat Yang bakal Menjadi tau fu fah ITU. Tunggu selama sejam untuk review tau mengeras fu fah.
Sambil Menunggu tau mengeras fu fah, masak air gula.
Cara masak gula pesawat ni Mudah je, macam masak mi megi. Didihkan secawan gula pasir Bersama 2 cawan air (masukkan sehelai daun pandan Yang disimpul).
Untuk review resepi tau fu fah Yang LEBIH MANTAP, click here.
Tips:
Kacang kedelai Dan udara TIDAK Perlu disukat mengikut isipadu Yang Terlalu Tepat, concept Yang Andari Harus faham ialah; kalau nak Kisar kacang kedelai, Jangan udara Terlalu Banyak. Kalau
LEBIH, besarbesaran akan menyebabkan kedelai pesawat Andari cair Dan membuatkan tau fu fah Andari Kurang mantap Dan terbaik.
'Praktek tidak membuat sempurna', iaitu berlatih Selalu MEMBUAT tau fu fah sehingga Andari Mahir dengannya.
Saya MEMBUAT tau fu fah 4 Kali seminggu untuk review menghasilkan tau fu fah Yang Boleh dikritik Keluarga Dan rakan - Saya rakan. Sekarang Saya TIDAK Lagi Perlu menyukat isipadu kacang ATAU udara. Saya Hanya using concept "Jangan LEBIH udara, Nanti kedelai
Tak Pekat, tau fu fah pun tak Menjadi ".
Serbuk GDL also Perlu diberi Perhatian kerana kalau terlebih, tau fu fah Andari akan terasa Anda masam.
Tepung jagung pula Jangan Terlalu Banyak TAPI, tetapi kalau LEBIH Sedikit ATAU Kurang Sedikit, itu ok. TIDAK Begitu ketara Sangat.
0 komentar:
Post a Comment